bloggen har fått lida.

Jag har verkligen slarvat när det gäller bloggen och mitt projektarbete. Det har varit mycket annat i skolan nu och jag har dessutom lyckats vara sjuk samtidigt. Bloggen har tyvärr fått lida av detta vilket inte är så bra med tanke på hur mycket jag har att göra. SPA:et som jag lovade ska jag sjävklart lägga ut så fort jag är färdig. Hoppas att ni inte tappat tålamodet och orkar vänta några dagar till!

Såhär mycket starksprit finns i .... och så lång tid tar det att förbränna

Du kan även hitta mer information i systembolagets minibok. Den är bra för båda vuxna och barn och är enkel och snabbläst. Du kan hitta den på nätet[1] eller på närmaste systembolag. (med starksprit nedan, menas 40% alkohol).
Inlägget stödjer inte försäljning av alkohol eller de olika varumärkena som illusterars i texten ovan.  Att konsumera alkohol är inte tillåtet för barn under 18 år. Gogirls.blogg.se är en sajt som arbetar förebyggande mot all sorts av droger, om något innehållet i bloggen verkar stötande, var vänligen kontakta oss på go-girls@live.se[1] http://www.systembolagetkampanj.se/aoh/flash.html#/1/


Tjiing!


"Baksmälla beror på en reaktion i hjärnan"

Baksmälla är en reaktion på att vi druckit mer än vi tål. När alkohol konsumeras bedövas hjärnan och när det sedan lämnat kroppen blir det centrala nervsystemet överkänsligt. Detta tar sig uttryck i typiska dagen efter-symptom med huvudvärk, skakningar samt ångest nedstämdhet[1]. Många tror att baksmällan endast beror på att man blir uttorkad, men det är bara en liten del. Nedan kan ni läsa hur giftet påverkar människans kropp.


Uttorkning

Alkoholen påverkar njurarna vilket ökar produktionen av urin. Har du ingen "festblåsa"? Nu vet du att det är för att  njurarna arbetar snabbt!


Sömnrubbningar

Som jag skrev ovan påverkar alkohol det centrala nervsystemet vilket gör att sömncykeln rubbas. Att ta ett glas vin innan man ska sova varje dag, för att känna denne dåsighet för att lättare kunna somna är alltså inte särskilt bra.


Låg blodsockernivå

Levern som bearbetar och förbränner alkoholen, den påverkas även av alkoholen och kan ge låg blodsockernivå. När man har lågblodsocker kan man känna sig yr, utmattad, svag och få humörsvängningar.


Förbränning av alkohol

Som jag nämnde ovan förbränns alkohol i levern, i en tvåstegs process. Etanolen (alkoholen, se tidigare inlägg "Vad är alkohol") förbränns och omvandlas till acetaldehyd som bryts ner till enzymer och omvandlas till ättiksyra. Under förbränningsprocessen påverkas kroppen på så sätt att det kan uppstå hjärtklappningar, illamående, svettningar och hudrodnad.

Alkoholen lämnar kroppen

När alkoholen lämnar kroppen är inte längre det centrala nervsystemet bedövat vilket gör att kroppen blir extra känslig. En del forskare anser att det är denna process som att man mår som sämst[2].


Det är viktigt att förstå att alkohol är ett gift och inte en dryck som konsumeras just för att bli full. Även om samhället inte får alkohol att framstå som något farligt så är det viktigt att alltid vara medveten om detta.

Nästa inlägg kommer jag göra en sammanställning på hur mycket starksprit det finns i olika drycker.
[1] http://www.alko.fi/sw/4686F2AD19406743C225747A004192D5/$File/alkohol_och_hj%C3%A4rnan.pdf

[2] http://www.bakisguiden.se/orsak.phpTjiing!

Beteenden vid olika promillehalter

För att mäta hur mycket alkohol du har i blodet används promille. Promille betyder tusendel och med det menas en liter blod innehåller 1 gram ren alkohol.

Jag tänkte nedan göra en liten lista som beskriver hur full en människa känner sig vid de olika promille halterna.


0,2‰

Redan här kan man upptäcka alkoholeffekter, såsom lätt värmekänsla och det har även en hämningslösande effekt då man får det lättare att prata. Men man har fortfarande förståndet i behåll och inser att det är olämpligt att köra i trafiken.


0,5‰

Här har man minskad precision i rörelser och man blir lättare upprymd.


0,8‰

Det är nu man börjar bli kallad "fjortis påverkad". Man är högljud och utövar överdrivna rörelser. Även en viss alkoholdoft uppstår.


1.0‰

Vid denna promillehalt känner många att de inte vill dricka mer, man pratar sluddrigt och reaktionsförmågan har försämrats rejält. Muskelkontrollen är dålig och man har problem att gå stadigt. Känslorna är svåra att kontrollera.


1,5‰

Nu kallas man "packad". Man raglar och ramlar omkull.


2,0‰

Vid detta tillstånd har man svårt att prata och gå upprätt, man har dubbelseende.


3,0‰

Nu har det gått så pass långt att man inte längre vet vad som händer, man är på väg att bli medvetslös.


4,0‰

Denne halt är dödlig, alkoholförgiftning.


Det finns ingen möjlighet att skriva ut mängden alkohol vid de olika promillehalterna då alla människor påverkas olika beroende på vikt, kroppsbyggnad, ålder och kön[1]..

[1] http://www.algonet.se/~schlyter/Rattfyll.pdf


Har du en anhörig med missbrukareproblem, eller misstänker du att någon är på väg att utveckla ett beroende? Var inte rädd att ta kontakt med utomstående. Det finns många ställen du som anhörig kan få hjälp att förstå och handskas med problemet. Även om det inte är du som är sjuk (ja, alkoholism är faktiskt en sjukdom), påverkas du psykiskt och tyvärr även i bland fysiskt. Tveka inte, det finns en massa hjälp att få där ute. Och om du vill vara anonym så går det hur bra som helst. Ibland är det skönt att bara ha någon som lyssnar!

http://www.aa.se/
http://www.alfagruppen.se/
http://www.bris.se/
http://www.al-anon.se/

Det finns hur många sidor som helst där ute som riktar sig mot att hjälpa anhöriga till alkoholister...
"Dricker inte du då?"

Jag fick en fråga ställd från en anonym läsare igår kopplad till inlägget som skrevs "Vad är alkohol?". Personen i fråga undrar om jag dricker.

Vår blogg är ett projektarbete och personliga frågor är inget som vi känner oss behövade att svara på.
För att lagligt dricka ska man enligt lagen vara 18 år, vilket alla som arbetar med bloggen är. Vi vill inte på något underlag uppmuntra minderåriga läsare att konsumera alkohol, utan tvärtom. Vi vill bl.a. uppmärksamma både minderåriga och vuxna om att alkohol är en gift, vilket jag även påpekade i inlägget. Jag vill förstärka det eftersom det inte finns många där ute som har den tanken i huvudet när de konsumerar alkohol.

Att dricka alkohol är aldrig riskfritt för någon, vad utgår även från statistiken (i inlägget om "Vad är alkohol?") kan man utläsa att det finns en viss del av Sveriges befolkning som årligt dör av alkoholförgiftning och till och med en större andel av alkoholrelaterade sjukdomar.
Även om alkohol är en tillåten drog med vissa begränsingar, så betyder det inte att man måste konsumera det.

Vi här som skriver i bloggen svarar alltså inte på frågor som kan gå mot bloggens syfte och principer. Men vi tar gärna mot frågor rörande de ämnen vi skriver om, och lyfter gärna frågan i ett inlägg. Mejla oss gärna på go-girls@live.se eller lämna en kommentar i kommentarsfältet!
Ystads Lasarett har ingen möjlighet att ställa upp på Intervju

Jag har precis haft en konversasion med en från Ystads lasarett över mejl och de meddelar att de tyvärr inte har någon som har möjlighet (än så länge) att ställa upp på en intervju. Intervjuen skulle vara riktad på det vis att någon som arbetar natt på akutmottagningen skulle få svara på frågor om berusade ungdomar. Men jag har inte gett upp, man vet aldrig om det dyker upp någon. Dessutom har jag ju fortfarande AA och Polismyndigheterna,  och båda två ställer upp!

Tjiing!Vad är alkohol?

Vad är egentligen alkohol? När man ställer den frågan förväntar man sig kanske inte ett svar som en grupp med olika giftiga kemiska föreningar[1].


Den alkohol som finns i öl, vin och sprit är kemiskt sätt kolväte med det korrekta namnet etanol. Ur fysiologsikt perspektiv är alkohol en drog som påverkar kroppen på olika sätt. Denna drog är i vårt samhälle tillåten, men med vissa begränsningar. Begränsningarna är att man inte får framställa alkohol hemma, alltså hemmabränt eller "HB" som många ungdomar känner igen det som. Dessutom får alkohol inte konsumeras av vuxna under 18 år.


Alkoholen påverkar hjärnans belöningscentrum i likhet med andra droger, men kan även skada kroppen och skapa ett beroende.

Med beroende menar man att en person inte kan kontrollera sitt drickande, man får svårt att kontrollera sin konsumtion och det behövs mer alkohol för varje gång personen dricker för att uppnå samma "fullhetskänsla".


Om en person som är beroende inte dricker alkohol som den brukar kan den få abstinens. Abstinens är ur kemiskt perspektiv, när en kemisk substans vänt sig till kroppen under en längre period. Beroende på hur länge alkoholkonsumtionen pågått utspelar sig abstinensen olika. Men vanliga symtom är orolighet, ovetande på vart och vem man är, synhallucinationer som upplevs mycket verkliga. Det är mycket påfrestande för hjärtat och om abstinensen är allvarlig kan den utan behandling leda till död[2].


Nedan kan ni se skrämmande statistik på hur många liter 100 % alkohol en tjej och kille konsumerar under ett år i perioden 2000- 2007. Statistiken kommer från Statens folkhälsoinstitut och bygger på en undersökning som kallades för KALK- projektet under åren 1996-1997. Man försökte genom telefonintervjuer få fram så bra data som möjligt om den faktiskta konsumtionen så att försäljningssatistiken kunde kompletteras med uppgifter om den icke registrerade konsumtionen. Denna undersökning bygger på samma princip där 1500 telefonintervjuer görs varje månad[3].  

Även ett diagram på hur mycket alkoholen skadar och dödar följer under där statistiken är hämtad från statens folkhälsoinstitut med Epidemiologiskt Centrum (EpC) vid Socialstyrelsen som källa.

[1] http://www.iq.se/content/om-alkohol-vad-ar.aspx

[2] http://www.tlankarna.se/olika_droger.htm

[3] http://www.fhi.se/templates/Page____388.aspxAlkoholdelen är inledd!

Nu har jag satt mig ner i några timmar och sammanställt en massa fakta och information, men för att det ska bli roligt för er att läsa kommer ju under denna vecka dela upp allt i olika delar. Redan idag kommer första delen som handlar om vad alkohol egentligen är. Alla inlägg är inte lika roliga att läsa, men mycket viktiga, medans vissa är både roliga och informativa. Chokerande statistik kommer även visas, vilket förhoppningsvis kommer öppna mångas ögon.

Nästa vecka kommer jag även att börja kolla igenom drogdelen, men det känns som att det viktigt att koncentrera sig på en del åt gången! Dessutom ska ni även hinna läsa allt också!

Tjiing!


Rapport skrivande

Jennie, Emma och jag har åkt tidigt till skolan idag för att skriva på rapporten tillsammans. Vi har kommit väl igång, men det återstår många timmars arbete. På fredag är första utkast av rapporten som ska lämnas in, så denna vecka blir mycket intensiv för alla tre.

Jag har fått svar från anonyma alkoholister över mejl, och de verkar mycket intresserade för ett samarbete. De ska ta kontakt med mig igen när de har letat reda på någon som bor i närheten av oss!


SPA

Mitt nästa inlägg här på bloggen kommer att handla om SPA. Jag ska försöka mitt bästa att komponera ihop ett enkelt SPA som man kan göra i hemmet. Det som jag främst kommer att ta upp är olika hårkurer och ansiktsmasker. Jag kommer även att skriva om bakomliggande fakta om vad som är bra för ditt hår och din hud och varför det är bra. Jag hoppas att inlägget ska komma ut senast i slutet på nästa vecka. Så titta förbi då igen!
Inget svar över mejl!

Nu har det gått ungefär tre arbetsdagar och en helg utan svar från varken anonyma alkoholister, polismyndigheterna eller Ystads lasarett. Självklart ger jag mig inte så lätt, så nu till veckan ska jag ringa upp dem istället. Det värsta som kan hända är ju att man får ett nej.RSS 2.0