Vad är alkohol?

Vad är egentligen alkohol? När man ställer den frågan förväntar man sig kanske inte ett svar som en grupp med olika giftiga kemiska föreningar[1].


Den alkohol som finns i öl, vin och sprit är kemiskt sätt kolväte med det korrekta namnet etanol. Ur fysiologsikt perspektiv är alkohol en drog som påverkar kroppen på olika sätt. Denna drog är i vårt samhälle tillåten, men med vissa begränsningar. Begränsningarna är att man inte får framställa alkohol hemma, alltså hemmabränt eller "HB" som många ungdomar känner igen det som. Dessutom får alkohol inte konsumeras av vuxna under 18 år.


Alkoholen påverkar hjärnans belöningscentrum i likhet med andra droger, men kan även skada kroppen och skapa ett beroende.

Med beroende menar man att en person inte kan kontrollera sitt drickande, man får svårt att kontrollera sin konsumtion och det behövs mer alkohol för varje gång personen dricker för att uppnå samma "fullhetskänsla".


Om en person som är beroende inte dricker alkohol som den brukar kan den få abstinens. Abstinens är ur kemiskt perspektiv, när en kemisk substans vänt sig till kroppen under en längre period. Beroende på hur länge alkoholkonsumtionen pågått utspelar sig abstinensen olika. Men vanliga symtom är orolighet, ovetande på vart och vem man är, synhallucinationer som upplevs mycket verkliga. Det är mycket påfrestande för hjärtat och om abstinensen är allvarlig kan den utan behandling leda till död[2].


Nedan kan ni se skrämmande statistik på hur många liter 100 % alkohol en tjej och kille konsumerar under ett år i perioden 2000- 2007. Statistiken kommer från Statens folkhälsoinstitut och bygger på en undersökning som kallades för KALK- projektet under åren 1996-1997. Man försökte genom telefonintervjuer få fram så bra data som möjligt om den faktiskta konsumtionen så att försäljningssatistiken kunde kompletteras med uppgifter om den icke registrerade konsumtionen. Denna undersökning bygger på samma princip där 1500 telefonintervjuer görs varje månad[3].  

Även ett diagram på hur mycket alkoholen skadar och dödar följer under där statistiken är hämtad från statens folkhälsoinstitut med Epidemiologiskt Centrum (EpC) vid Socialstyrelsen som källa.

[1] http://www.iq.se/content/om-alkohol-vad-ar.aspx

[2] http://www.tlankarna.se/olika_droger.htm

[3] http://www.fhi.se/templates/Page____388.aspxKommentarer
Postat av: Anonym

Dricker inte du då?

2009-03-09 @ 22:48:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0