Beteenden vid olika promillehalter

För att mäta hur mycket alkohol du har i blodet används promille. Promille betyder tusendel och med det menas en liter blod innehåller 1 gram ren alkohol.

Jag tänkte nedan göra en liten lista som beskriver hur full en människa känner sig vid de olika promille halterna.


0,2‰

Redan här kan man upptäcka alkoholeffekter, såsom lätt värmekänsla och det har även en hämningslösande effekt då man får det lättare att prata. Men man har fortfarande förståndet i behåll och inser att det är olämpligt att köra i trafiken.


0,5‰

Här har man minskad precision i rörelser och man blir lättare upprymd.


0,8‰

Det är nu man börjar bli kallad "fjortis påverkad". Man är högljud och utövar överdrivna rörelser. Även en viss alkoholdoft uppstår.


1.0‰

Vid denna promillehalt känner många att de inte vill dricka mer, man pratar sluddrigt och reaktionsförmågan har försämrats rejält. Muskelkontrollen är dålig och man har problem att gå stadigt. Känslorna är svåra att kontrollera.


1,5‰

Nu kallas man "packad". Man raglar och ramlar omkull.


2,0‰

Vid detta tillstånd har man svårt att prata och gå upprätt, man har dubbelseende.


3,0‰

Nu har det gått så pass långt att man inte längre vet vad som händer, man är på väg att bli medvetslös.


4,0‰

Denne halt är dödlig, alkoholförgiftning.


Det finns ingen möjlighet att skriva ut mängden alkohol vid de olika promillehalterna då alla människor påverkas olika beroende på vikt, kroppsbyggnad, ålder och kön[1]..

[1] http://www.algonet.se/~schlyter/Rattfyll.pdf


Har du en anhörig med missbrukareproblem, eller misstänker du att någon är på väg att utveckla ett beroende? Var inte rädd att ta kontakt med utomstående. Det finns många ställen du som anhörig kan få hjälp att förstå och handskas med problemet. Även om det inte är du som är sjuk (ja, alkoholism är faktiskt en sjukdom), påverkas du psykiskt och tyvärr även i bland fysiskt. Tveka inte, det finns en massa hjälp att få där ute. Och om du vill vara anonym så går det hur bra som helst. Ibland är det skönt att bara ha någon som lyssnar!

http://www.aa.se/
http://www.alfagruppen.se/
http://www.bris.se/
http://www.al-anon.se/

Det finns hur många sidor som helst där ute som riktar sig mot att hjälpa anhöriga till alkoholister...
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0