"Baksmälla beror på en reaktion i hjärnan"

Baksmälla är en reaktion på att vi druckit mer än vi tål. När alkohol konsumeras bedövas hjärnan och när det sedan lämnat kroppen blir det centrala nervsystemet överkänsligt. Detta tar sig uttryck i typiska dagen efter-symptom med huvudvärk, skakningar samt ångest nedstämdhet[1]. Många tror att baksmällan endast beror på att man blir uttorkad, men det är bara en liten del. Nedan kan ni läsa hur giftet påverkar människans kropp.


Uttorkning

Alkoholen påverkar njurarna vilket ökar produktionen av urin. Har du ingen "festblåsa"? Nu vet du att det är för att  njurarna arbetar snabbt!


Sömnrubbningar

Som jag skrev ovan påverkar alkohol det centrala nervsystemet vilket gör att sömncykeln rubbas. Att ta ett glas vin innan man ska sova varje dag, för att känna denne dåsighet för att lättare kunna somna är alltså inte särskilt bra.


Låg blodsockernivå

Levern som bearbetar och förbränner alkoholen, den påverkas även av alkoholen och kan ge låg blodsockernivå. När man har lågblodsocker kan man känna sig yr, utmattad, svag och få humörsvängningar.


Förbränning av alkohol

Som jag nämnde ovan förbränns alkohol i levern, i en tvåstegs process. Etanolen (alkoholen, se tidigare inlägg "Vad är alkohol") förbränns och omvandlas till acetaldehyd som bryts ner till enzymer och omvandlas till ättiksyra. Under förbränningsprocessen påverkas kroppen på så sätt att det kan uppstå hjärtklappningar, illamående, svettningar och hudrodnad.

Alkoholen lämnar kroppen

När alkoholen lämnar kroppen är inte längre det centrala nervsystemet bedövat vilket gör att kroppen blir extra känslig. En del forskare anser att det är denna process som att man mår som sämst[2].


Det är viktigt att förstå att alkohol är ett gift och inte en dryck som konsumeras just för att bli full. Även om samhället inte får alkohol att framstå som något farligt så är det viktigt att alltid vara medveten om detta.

Nästa inlägg kommer jag göra en sammanställning på hur mycket starksprit det finns i olika drycker.
[1] http://www.alko.fi/sw/4686F2AD19406743C225747A004192D5/$File/alkohol_och_hj%C3%A4rnan.pdf

[2] http://www.bakisguiden.se/orsak.phpTjiing!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0