Depression


Depression är en störning som gör att man känner sig ledsen. Men det är stor skillnad att vara lite deppig och att vara inne i en depression.  Du måste uppfylla vissa kriterier för att klassas som deprimerad.


Enligt läroboken Psykologi av Martin Levander, 1998 finns det en undersökning som säger att 4 procent av alla män och 6 procent av alla kvinnor av Sveriges befolkning blir någon gång under deras livstid deprimerade.


En deprimerad individ brukar ha samma symtom precis som en individ med en vanlig sjukdom som maginfluensa. Deprimerade människor är oftast nedstämda och saknar glädje och intresse för saker.

Alltså en deprimerad person finner inte glädjen i vardagen som en frisk person gör. Tycker att det mesta är jobbigt och är nästan konstant ledsen.

För att man ska få diagnosen depression måste man oftast också ha fem av följande sju symtom:


•Ökad eller minskad aptit.

• Sover för mycket eller för lite.

• Rör sig rastlöst eller hämmat.

• Saknar energi och ork.

• Känner sig värdelös och har skuldkänslor.

• Har koncentrationssvårigheter.

• Har självmordstankar eller gör självmordsförsök.


Symtomen måste vara i en längre period, minst två veckor. Symtomen ska inte kunna förklaras som en sorgreaktion, t.ex. om någon närstående har gått bort det kan man snarare förklara som en kris.


Varför man blir deprimerad kan förklara på olika sätt. Detta beror helt klart på vilket psykologiskt perspektiv man kollar på. Men alla perspektiven mynnar ut till samma symtom.


Självklart kan man få behandling för depression och det finns många olika behandlingar.  Psykologer kan jobba utifrån ett perspektiv men kan också blanda de olika för att få bäst resultat.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0