Amfetamin och Kokain

Amfetamin och Kokain är centralstimulerande medel som påverkar det centrala nervsystemet.


Amfetamin framställs på kemisk väg och förekommer vanligen i form av gulaktiga kristaller och är ofta utblandat med icke-narkotiska ämnen.


Kokain framställs från kokabuskens blad och förekommer ofta i vitt, kristallfint pulver. Kokain blandas ofta ut med inaktiva ämnen med samma utseende, eller med aktiva preparat, till exempel lokalbedövningsmedlen prokain och bensokain, eller även ibland med andra centralstimulerande droger.


Amfetamin kan intas som tabletter eller kapslar, genom sniffning eller genom injicering i venerna.

Kokain intas ofta genom att drogen andas in eller snusas genom näsan. Kokain kan också injiceras under huden eller i en ven, eller appliceras direkt på slemhinnorna i munnen, ändtarmen eller slidan.


Effekten av den drog beror alltid på dess mängd och hur den intas. Även tidigare erfarenheter av själva drogen spelar in, liksom den stämning man befinner sig i vid själva intaget. Effekten kan också påverkas om det tas i kombination med andra droger som alkohol eller annan narkotika.


Mindre doser kan ge känslor av ökad energi, vakenhet och medvetenhet. Vid mindre doser försvinner även hungerskänslorna och blodtrycket kan stiga.  Kokainruset varar upp till 40 minuter medans amfetaminruset varar i flera timmar.

Lite större doser av amfetamin och kokain kan medföra torr mun, feber, svettning, huvudvärk, otydligsyn och yrsel medans mycket höga doser kan orsaka rodnad, blekhet, mycket snabb eller oregelbunden hjärtverksamhet, darringar, bristande koordination och kollaps. Ofta inträffar även dödsfall vilket brukar kallas för en överdos.


Precis som med alkohol utvecklas en tolerans. Det innebär att man måste öka dosen med droger för att uppnå samma effekt som tidigare. Det som är farligt med detta är när en missbrukare börjar på avvänjning men misslyckas och släpps/rymmer kan kroppens tolerans nivå sjunkit. När missbrukaren tar sin vanliga dos kan detta vara rent för mycket för kroppen och dödsfall av överdos kan alltså inträffa.


Långtidseffekter uppträder efter ett upprepat bruk under längre tid. Många av de fysiska effekterna av långvarit missbruk är desamma som de som uppkommer efter en kort användningstid. På grund av att amfetamin och kokain undertrycker hunger, äter vanliga kroniska missbrukare inte tillräckligt och utvecklas därför olika sjukdomar, som har samband med vitaminbrist och undernäring.


Hos kroniska missbrukare av amfetamin och kokain ersätts ruset gradvis av rastlöshet, extrem retlighet, sömnlösthet, misstänksamhet, delririm, hallucinationer, vanföreställningar, till exempel att insekter och maskar kryper under huden. Detta tillstånd kallas kokain- eller amfetaminpsykos.


Amfetamin och kokain är narkotikaklassade och är enligt lagen olagliga att köpa, använda, inneha, sälja, byta, låna ut eller ge bort. Det är även olagligt att odla och framställa på något annat sätt. Narkotika får enligt lagen inte förpackas, transporteras eller förvaras. Man får heller inte förmedla kontakt mellan köpare, säljare eller hjälpa till att föra över betalning mellan köpare och säljare.


Straffet för narkotikabrott sätts efter hur allvarligt brottet är. Vid ringa narkotikabrott kan domstolen döma till böter eller fängelse i högst sex månader. Vid mer allvarliga brott döms alltid till fängelse, i normalfall till maximalt tre år. Om brottet anses grov, blir domen fängelse i lägst två och högst tio år.[1] [2]



Om du någon gång skulle hamna på en fest eller sammankomst där något av detta skulle förekomma, ta dig därifrån så snabbt som möjligt. Varsla polisen, även om det kan vara läskigt eller kännas jobbigt. Det kommer i slutändan vara till stor hjälp på många sätt. Narkotika är olagligt som beskrivit i texten ovan!


 



[1] http://www.drogportalen.se/CANTemplates/Page____1950.aspx
[2] http://www.drugsmart.com/sa/node.asp?node=235

Tjiing!







Kommentarer
Postat av: matilda

Du skriver väldigt bra hjärtat <3

2009-04-10 @ 22:23:44
URL: http://elitecyclist.blogg.se/
Postat av: matilda

Du får säga till när du skriver här så lovar jag att jag läser <3

2009-04-11 @ 16:34:04
URL: http://elitecyclist.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0